Ciasteczka owsiane


Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki cynamonu
200 g masła
3/4 szkl. cukru 
2 jajka
2 szkl. rodzynek
1,5 szkl. słonecznika łuskanego
2,5 szkl. płatków owsianych zwykłych
2 jabłka
1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)

1.Odmierzoną ilość mąki łączymy z cynamonem i cukrem waniliowym.
2.Masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę.
3. Do miski wsypujemy rodzynki, słonecznik oraz płatki owsiane.
4. Przesiewamy przez sitko mąkę z cynamonem i cukrem waniliowym na płatki, rodzynki i słonecznik. Mieszamy wszystko łyżką.
5. Do miski dodajemy 2 starte jabłka, ubite masło oraz jajka (możemy je wcześniej ubić). Mieszamy wszystko ręcznie.
6. Wyrobioną masę wkładamy na 20 min do lodówki. aby łatwiej nam się formowało ciasteczka.
7. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.
8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
9. Formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Jeżeli masa będzie przywierać nam do dłoni, możemy ręce moczyć w zimnej wodzie.
10. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Gotowe ciasteczka poznamy po rumianych brzegach.
11. Stygnące ciasteczka smarujemy czekoladą i czekamy aż czekolada stężeje. Gotowe!

* nie musimy wszystkich ciasteczek smarować czekoladą. Te bez czekolady również są smaczne :)

foto. Karolina Kozioł

Przepis dostałam od Dagmary. Dziękuję Kochana :*

Komentarze

  1. Wyglądają cudnie, ciekawe jakby tak zamaist całej ilości owsianych dał 50% kukurydzianych bo tak średnio te owsiane lubię a ciacha wyglądają fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem planuję wkroić suszonych moreli, więc czemu nie dodać kukurydzianych? Według gustu. A ciasteczka przepyszne, właśnie podjadam :)

      Usuń

Prześlij komentarz