Ciasto z połówkami jabłek i jagodami

Ciasto to upiekła pierwszy raz moja teściowa. Było ona tak pyszne, że królowało na moim stole przez większą część wakacji :) Przepis jest prosty i bardzo szybki do przyrządzenia - a takie ciasta lubię najbardziej :)



Składniki:
2-3 duże jabłka 
dżem jagodowy lub powidła śliwkowe
250g margaryny
3/4 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
2 szkl. mąki
6 jajek
1 łyżka proszku do pieczenia


foto. Karolina Kozioł

Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy połowę mąki, wlewamy przestudzoną margarynę i wsypujemy drugą połowę mąki. Całość wlewamy do podłużnej wąskiej brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie obieramy jabłka (dobrze wyliczyć ile będzie nam potrzebnych połówek), kroimy je na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. wkładamy połówki jabłek w ciasto tak by miejsca po gniazdach nasiennych były na górze. Napełniamy te żłobienia do pełna dżemem jagodowym lub powidłami śliwkowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka. wbijać tak by nie natrafić na jabłko. Kolejnym krokiem jest  ubicie 4 białek z cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywno by wyłożyć wierzch pieczonego ciasta. pieczemy jeszcze 10 min. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz