Pierniczki
PIERNICZKI
1kg mąki
30dkg margaryny
30 dkg miodu
2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
40g przyprawy do piernika
Mąkę,
sodę i jajka wymieszać w misce. Margarynę rozpuścić w
rondlu z cukrem, przyprawą do piernika, miodem oraz łyżką kakao. Całość podgrzewać ale
nie gotować. Wymieszać wszystko i rozwałkować ciasto na wysokość 3-5mm. Po wybiciu foremkami ulubionych motywów układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Piec bez termoobiegu w 160C ok 7-10 min.
foto. Karolina Kozioł
LUKIER
1 białko (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)
1 szklanka cukru pudru
1 białko (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)
1 szklanka cukru pudru
Białko ubijamy na sztywną pianę by następnie po trochu dodawać cukier puder. Gdyby lukier nie był gęsty należy dodać jeszcze cukru pudru. Gotowy lukier nakładamy do odpowiedniego dekoratora, woreczka, szczykawki itp.
Dobrej zabawy podczas dekorowania!
Komentarze
Prześlij komentarz