Pierniczki



PIERNICZKI
1kg mąki
30dkg margaryny
30 dkg miodu
2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
40g przyprawy do piernika
  Mąkę, sodę i jajka wymieszać w misce. Margarynę rozpuścić w rondlu z cukrem, przyprawą do piernika, miodem oraz łyżką kakao. Całość podgrzewać ale nie gotować. Wymieszać wszystko i rozwałkować ciasto na wysokość 3-5mm. Po wybiciu foremkami ulubionych motywów układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Piec bez termoobiegu w 160C ok 7-10 min.

 
foto. Karolina Kozioł

Przepis dostałam od mojej Marci. Dziękuję Kochana :*



LUKIER do dekorowania Pierników 




LUKIER
1 białko (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)
1 szklanka cukru pudru

Białko ubijamy na sztywną pianę by następnie po trochu dodawać cukier puder. Gdyby lukier nie był gęsty należy dodać jeszcze cukru pudru. Gotowy lukier nakładamy do odpowiedniego dekoratora, woreczka, szczykawki itp. 

Dobrej zabawy podczas dekorowania!

Komentarze